![](/media/lib/365/n-banan-538c9360bd748e0a5a667788a8c7d7cf.jpg)
Uczłowieczenie - nowy sposób na walkę z marnotrawstwem jedzenia
11 września 2019, 10:32Dzisiejsze społeczeństwo utożsamia piękno z jakością, przez co produkty spożywcze ze skazami, np. banan, na którym podczas dojrzewania pojawiają się brązowe plamy, są uznawana za gorsze i mniej atrakcyjne. Między innymi z tego powodu rocznie na świecie marnuje się 1,3 mld t jedzenia. Wzrasta też koszt i środowiskowy wpływ wykarmienia światowej populacji. Naukowcy z Uniwersytetu w Houston znaleźli na to jednak sposób - "humanizację" starzejących się produktów.
![](/media/lib/45/karuzela-5655547b1b1e8363bea94db6e43cd672.jpg)
Ruch przedłuża życie
23 lutego 2011, 09:49Myszy, zmodyfikowane genetycznie w taki sposób, by starzeć się 2-krotnie szybciej niż normalnie, pozostawały młodsze fizycznie i bardziej żywotne, gdy regularnie się gimnastykowały.
![](/media/lib/369/n-smartfonczachan-346850f98ed1905394957ef0327ad651.jpg)
Smartfony mogą przyspieszać starzenie się, uszkadzać mózg i oczy
18 października 2019, 11:19Długa ekspozycja na niebieskie światło, takie jak emitowane przez ekrany smartfonów i komputerów, może negatywnie wpływać na długość życia. Naukowcy z Oregon State University zauważyli, że niebieskie długości fali emitowane przez LED niszczą komórki w mózgu i siatkówce muszki owocówki.
![](/media/lib/42/neuron-77ad8ea6496330313f217633344b3e30.jpg)
Odkryto białko zapewniające gładkie przesyłanie impulsów
15 marca 2011, 11:17Badacze z Uniwersytetu w Edynburgu odkryli białko, które odpowiada za podtrzymywanie dobrego stanu zdrowia oraz funkcji odcinka aksonu odpowiadającego za bezproblemowe wysyłanie sygnałów elektrycznych.
![](/media/lib/337/n-mozg-156f3c2352dbb94c7273428a7e099365.jpg)
W mózgach otyłych nastolatków wykryto uszkodzenia ważnych obszarów
25 listopada 2019, 12:43Posługując się rezonansem magnetycznym (MRI), naukowcy wykryli w mózgach otyłych nastolatków oznaki uszkodzeń, które mogą być powiązane ze stanem zapalnym mózgu. Wyniki badań zostaną zaprezentowane na dorocznej konferencji Towarzystwa Radiologicznego Ameryki Północnej.
![](/media/lib/59/krople-na-lisciu-2709b734d329ca7523eea7f277f54dec.jpg)
Odtwarzanie klimatu na podstawie wyglądu liści
19 kwietnia 2011, 15:57Geolodzy z Baylor University i Wesleyan University wykazali, że nowa metoda, bazująca przy rekonstruowaniu klimatu z ostatnich 120 mln lat na różnych cechach związanych z wielkością i kształtem liści, jest dokładniejsza od obecnie stosowanych technik (New Phytologist).
![Komórka dendrytyczna](/media/lib/381/n-dendritic_cell-4a7a386a741cdb85c96c97182491c127.jpg)
Wykazano, w jaki sposób umierające komórki zapobiegają groźnym reakcjom immunologicznym
9 stycznia 2020, 05:14Naukowcy doszli do tego, w jaki sposób umierające komórki, które przechodzą programowaną śmierć, czyli apoptozę, zapobiegają niebezpiecznym reakcjom immunologicznym. Zespół z German Cancer Research Center (DKFZ) zidentyfikował na komórkach odpornościowych gryzoni receptor, który aktywuje ochronny mechanizm i w ten sposób zapobiega reakcjom autoimmunologicznym.
![](/media/lib/47/korona-z-wody-a9562abd1fe7293b8b819dce01478200.jpg)
Tania i prosta metoda pozyskiwania wodoru z wody
17 maja 2011, 16:52Naukowcy z australijskiego Monash University we współpracy z uczonymi z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Davis wpadli na trop odkrycia, które może pozwolić na opracowanie taniego i prostego sposobu rozkładu wody na tlen i wodór
![](/media/lib/387/n-tworcy-9a8cd75a37a28c9d7efa1f02133d419b.jpg)
Spokojnie, to tylko „Usterka”
11 lutego 2020, 11:20Absolwenci i studenci Politechniki Wrocławskiej i Politechniki Poznańskiej stworzyli aplikację, która pozwoli w szybki sposób zgłaszać i zarządzać awariami. Skorzystać mogą z niej nie tylko zarządcy hoteli i mieszkań, lecz także firmy serwisowe.
![](/media/lib/31/hamburger-189d229646d1538baa92d3108705bf29.jpg)
Dieta wysokotłuszczowa uszkadza neurony podwzgórza
9 czerwca 2011, 16:33U otyłych osób, które hołdują obfitującej w tłuszcze diecie, może dochodzić do uszkodzenia neuronów w podwzgórzowym ośrodku kontrolującym odżywianie. Nie wiadomo, czy jest ono trwałe.